Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Silivri Cezaevi için yapmayı planladığı lojmanlar için Yeni Mahalle’de binlerce kişinin hak sahibi olduğu 600 dönüm araziye şerh koydu, yani mal sahiplerinin haklarına kısıtlama getirdi. Vatandaşlar şimdi arazisini satmak ya da inşaat yapmak istediğinde TOKİ’den izin almak zorunda. TOKİ, yasaya göre vatandaşın arazilerini kamulaştırarak el koyma hakkına sahip olduğu için binlerce kişi tedirgin.


KARAR OCAK AYINDA ALINDI

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın, TEM Otoyolu Silivri girişi sağ ve solunda kalan yaklaşık 600 dönümlük arazi için verdiği tepki çeken karar, 2 Ocak 2016 günü alındı. Söz konusu arazilerin planlarının yapım süreci 2012 yılında başladı, 2013’te tapuya tescil edildi. 2015 yılında ise bu yerlerden yüzde 40 kesinti yapılarak; kamunun ihtiyacı olan okul, kreş, sağlık tesisi, dini tesis, yollar, parklar, çocuk bahçeleri ayrıldı. TOKİ tarafından şerh konulan parseller arasında mülkiyet sahiplerinden bedelsiz olarak alınan eğitim alanları, dini tesis alanları ve kreş alanları da yer aldı.

BAŞVURULAR SONUÇLANMADI


İmarı tamamlanan parseller için hak sahipleri Silivri Belediyesi’ne ruhsat için başvurmaya başladığı sırada TOKİ arazilerin tapusuna şerh düştü. TOKİ, Silivri Belediyesi’ne sözlü olarak satışlara engel olmayacağını açıkladı. Ancak bugüne dek TOKİ’ye başvuranların talepleriyle ilgili olumlu ya da olumsuz bir değerlendirme yapılmadı.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, TOKİ’nin yasadan gelen yetkisini adil kullanmadığını belirterek “Bu alan 80 yıl önce mübadele ile gelen vatandaşlarımızın edindiği yerler. Planlanmış bir bölge. İlçenin göbeğinde ne bizim ne büyükşehir belediyesinin görüşünü almadan TOKİ’nin 600 dönümlük araziyi bloke etmesi çok sakıncalı. İlçenin dokusunu bozacak bir karar” dedi.

Vatandaşların mülk hakkının gasp edildiğini düşündüğünü dile getiren Başkan Özcan Işıklar, yaşanan mağduriyeti şöyle anlattı: “Burada evinizi satmak isterseniz önce gidip TOKİ’ye teklif etmeniz gerekiyor. TOKİ, oluşmuş kabul gören bir rayiç bedelin neredeyse üçte biri oranında rakam vererek arazinizi kamulaştırabiliyor. Satmayıp kendiniz ev yapmak istiyorsanız da TOKİ’ye başvuruyorsunuz. Uygun bulursa izin veriyor. İnsanlar tedirgin.”

ATANDAŞI CEZALANDIRIYORLAR


Silivri Cezaevi’nden gelen talep doğrultusunda TOKİ’nin yapacağı toplu konuta 15-20 dönümlük arazinin yeterli olacağını söyleyen Işıklar 600 dönümlük araziye el koymanın makul olmadığını dile getirdi. Işıklar, “TOKİ, cezaevi lojmanlarını hiçbir maliyet ödemeden Hazine arazilerine de yapabilirdi. Silivri 900 kilometrekarelik bir alana sahip ve 400 kilometrekaresi konut yapımına uygun. TOKİ’nin hiçbir bedel ödemeden konut yapacağı milyonlarca metrekare alan var. Kentin göbeğine girmek istemesini manidar buluyorum. Çok uygun yerler önerebilirdik. Silivri’nin 20-30 yıllık konut ihtiyacını karşılayacak alan burası. İnsanlar plan gelecek diye yerlerini satmayıp tuttular. Şimdi onlar cezalandırılıyor” diye konuştu.


Sözcü Gazetesi


Editör: TE Bilişim