Atatürkçü Düşünce Derneği Silivri Şubesi Başkan Vekili Hülya Sevindik Mandacıoğlu tarafından yapışan yazılı basın açıklamasında; AK Partili TBMM Başkan Vekili İsmail Kahraman'ın, yeni anayasa taslağından lâiklik kelimesinin çıkartılabileceği şeklinde açıklamasına tepki gösterildi. ADD Genel merkezi tarafından hazırlanarak bütün birimlere gönderilen yazılı basın açıklaması şu şekilde:


ADD Basın Bildirisi

Gücünüz ne Cumhuriyetle Hesaplaşmaya Yeter,
Ne de Laikliği Anayasadan Çıkarmaya!

M.Kemal ATATÜRK'ün 1920'de kurduğu ''gazi'' ünvanlı TBMM'nin şimdiki başkanı İsmail Kahraman ''Laiklik yeni anayasada olmamalı.'' dedi.
Bizler, mevcut anayasamıza göre suç olan bu sözleri söyleyen İsmail Kahraman'ı iyi tanıyoruz.

Onu, 1969'da iki gencin bıçaklanarak öldürüldüğü Kanlı Pazar'dan, yöneticisi olduğu öğrenci derneklerinden, şeriatçı 31 Mart kalkışmasını öven sözlerinden çok iyi tanıyoruz.

Böyle bir geçmişe sahip birini, TBMM'ye başkanlık için kimin önerdiğini, kimin ona ''ağabey'' dediğini de iyi biliyoruz.

Bu hukuksuz davranışları sergileyen kişinin anayasamızın 2.maddesini ("Türkiye cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.") ve 4.maddesini (Anayasanın 1. maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.) bilmediğini hiç sanmıyoruz. Bizce bu sözler bilerek, planlanarak ve isteyerek söylenmiştir.

Bu sözler, 93 yıllık Atatürk Cumhuriyeti'ne, onun ilkelerine, getirdiği çağdaş yaşam biçimine, inanç özgürlüğüne, kadın-erkek eşitliğine savaş açan çarpık bir zihniyetin içinden geçenlerin ağzından dökülmesidir.

Yeni Anayasa isteyenlerin aslında ne istedikleri de bu konuşmada ortaya çıkmıştır. Onlara göre yeni anayasa dindar(!) olmalıdır.
Laikliği kaldırarak toplumsal barışımızı ortadan kaldırmaya, Türkiyeyi Ortadoğu'ya çevirmeye, bir iç savaşa sürüklemeye çalışanlara izin vermeyeceğiz.

Anayasaya karşı kasten ve planlanarak işlenen suçlar için cumhuriyeti korumakla görevli savcılarımıza suç duyurusunda bulunuyoruz.

Ve son söz olarak diyoruz ki: Ne cumhuriyetimizi yıkmaya, ne de laiklik ilkesini anayasadan çıkarmaya ne de yeni bir anayasa yapmaya gücünüz yetmeyecek. Ağa babalarınızın da, işbirlikçilerin de, bölücülerin de gücü yetmemişti.

Bütün planlarınızı bozacağız. Şunu da biliniz ve beyninize(!) kazıyınız:

Türkiye Cumhuriyeti Atatürk ilkelerine sahip çıkarak yaşayacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti laiktir, laik kalacaktır.

Atatürkçü Düşünce Derneği Silivri Şubesi Başkan Vekili

Hülya Sevindik Mandacıoğlu

Editör: TE Bilişim