Cumhur İttifakı kapsamında MHP listesinden Silivri belediye meclis üyesi seçilen AK Partili isimlerin MHP’den istifa ederek partilerine dönme hazırlığı içerisinde oldukları duyuyoruz.

Türkiye’nin değişik yerlerinde Cumhur İttifakı kapsamında AK Parti ile MHP arasında "ödünç" olarak gidip gelen belediye meclis üyelerinin çoğu partilerine dönmüş durumda.

Silivri Belediye Meclisi’nde bulunan toplam 31 üyesinin dağılımı ise şu şekilde:

Orijinal MHP’li olarak 4 isim var. Bu isimler Şenoğlu Türkyılmaz, Sultan Aşkın, Gökhan Dirik ve Erdoğan Gökalp Kalaycı.

Millet İttifakı uyarınca CHP listesinden adaylık başvurusu yapan İYİ Partili Ümit Seçkin’in de partisinden istifa ederek MHP’ye geçmesiyle birlikte Silivri Belediye Meclisi’ndeki orjinal MHP’li üye sayısı beş oldu.

Fiilen AK Partili olup Silivri Belediye Meclisi’ndeki kayıtlarda (şimdilik) MHP’li olarak gözüken isimler de toplam 12 kişiden oluşuyor.

Bu isimler; Celalettin Yazıcı, Filiz Güler, Hacer Yıldırım, Mustafa Çolakoğlu, Orhan Çalışkan, Ülkenur Büke, Ömer Tekin, Kenan Değdaş, Sefer Ölçer, Şükriye Akkaya Karakuş, Salim Çavdar ve Yasin Gören.

Aslında bu isimler başlangıçta 13 kişiydi. Ancak Sami Barlas daha ilk günlerde MHP’den istifa ederek partisine döndü.

Şu an için Silivri Belediye Meclisi’ndeki iktidar grubunda olduğu gibi görünen sadece bir isim var; o da Sami Barlas.

Kaldı ki; Silivri Belediye Meclisi’nde kağıt üzerinde MHP’li olarak görünen Celalettin Yazıcı ve Filiz Güler; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Silivri’yi temsil ederken AK Partili olarak görünüyor.

Silivri Belediye Meclisi’ne bir kez daha dönersek; mecliste CHP’li toplam 13 isim var.

Bu isimler de; Bora Balcıoğlu, Melih Yıldız, Süheyl Kırkıcı, Doruk Bulut, Mehmet Yönet, Lütfü Vardar, Bilal Ermiş, Ömer Ercan, Elif Yılmazer, Abdülcabbar Doğan, Fevzi Arslan, Gökhan Yonat ve Ersin Taşkın.

Bu arada Lütfü Vardar’ın 2009 ve 2014 seçimlerinde AK Parti’den meclis üyesi olarak seçildiği, 2014’te seçimlerden kısa bir süre sonra AK Parti’den istifa ederek uzun bir süre bağımsız kaldığı ve daha sonra CHP’ye geçtiği ve 2019’da da CHP listesinden seçildiğini hatırlatmakta fayda var.

Bu hesap yönünden baktığımızda Lütfü Vardar olur da bir süre sonra MHP'ye falan geçmeye kalkarsa hiç şaşırmam...

Bu tabloya baktığımız zaman; belediye başkanı Volkan Yılmaz’ın yanında orijinal MHP’li olarak sadece 4+1 ismin bulunduğunu görüyoruz.

Cumhur İttifakı’ndan dolayı MHP listelerinden seçilen AK Parti kökenli belediye meclis üyeleri aslında bütün çalışmalarını AK Parti ilçe yönetimi ile yürütüyor. Her ay meclis toplantıları başlamadan önce AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu ile toplantıya girerek prensip kararları alınıyor.

Bu isimlerin de yakın bir zaman diliminde aynı Sami Barlas gibi kağıt üzerinde bulundukları MHP’den istifa ederek AK Parti’ye geri dönecekleri konuşuluyor.

Nitekim Türkiye’nin değişik bölgelerinde Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye ödünç verilen meclis üyelerinin durumlarını incelediğimizde Silivri hariç neredeyse tamamının AK Parti’ye geri döndüğünü görüyoruz.

Örnek vermek gerekirse; yerel seçimlerde Cumhur İttifakı kapsamında MHP listesinden Efeler belediye meclisi üyesi seçilen AK Partili 7 isim, MHP’den istifa ederek partilerine geri döndü.

Bunun yanısıra Cumhur İttifakı kapsamında İzmir’de AK Parti listelerinden seçime giren MHP’li meclis üyeleri de yine partilerine geri döndü.

Türkiye'de bu şekilde çok sayıda örnek var...

Bütün bu örneklere baktığımızda ve Silivri’deki siyaset kulislerine kulak kabarttığımız zaman; MHP’ye ödünç verilen AK Parti kökenli 12 ismin yakın bir zamanda formalite icabı oluşan bu birlikteliği sonlandırarak zaten fiilen bulundukları AK Parti’ye geri döneceklerini düşünüyorum.

Bu 12 belediye meclis üyesinin kendi partilerine dönmelerinin Cumhur İttifakı’nın Silivri’deki işlerliğini bozacağına da (şimdilik) ihtimal vermiyorum.