Sağlık Uygulama Tebliği’ne bir madde ekleyen Sosyal Güvenlik Kurumu, devlet hastanelerinin hastalara yeterli olduğu bölgelerde gerekirse özel hastanelerden sağlık hizmeti almayabilecek.

Habertürk Gazetesi'nden Ebru Erdoğan'ın haberine göre Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklik, Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğ değişikliğinde, “Kurum, sağlık hizmetinin sunulduğu il, sağlık hizmetinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, sağlık hizmeti ihtiyacının resmi sağlık hizmeti sunucularında karşılanıp karşılanmaması, hizmetin niteliği gibi hususları dikkate alarak özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaatlara ilişkin ayrıca usul ve esas belirleyebilir” denildi.

BAZI HASTANELER TAŞINABİLİR 
Bir SGK yetkilisi, ileriye dönük planlar kapsamında bu maddenin eklendiğini belirterek, şunları söyledi: “Bazı özel hastaneler, reklam ve promosyonlarla hastaları topluyor. Bölgedeki devlet hastaneleri, bundan olumsuz etkileniyor.

Nüfusa göre hastane ve eczane ihtiyaçlarının belirleneceği çalışma sürüyor. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde bazı özel hastanelerin taşınması gündeme gelebilir. Tabii bu rakamlar, arz ve talebe göre belirlenecek. Ancak gitmek istemeyen hastanelerle SGK’nın yaptığı anlaşmalar farklı bir boyut kazanabilir.”

"MALİYETİMİZ DEVLETTEN AZ, ÜSTELİK VERGİ ÖDÜYORUZ"
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, özel hastanelerden herkesin eşit şekilde yararlanabilmesi gerektiğini ifade etti. Aksi bir durumun kamunun da yararına olmayacağının altını çizen Şengül, şunları söyledi: “SGK, almış olduğu sağlık hizmeti için devlet hastanelerine daha fazla ödüyor.

Bize devlet hastanelerindeki kadar yani SUT üzerinden ödeme yapılıyor. Aldığımız paranın yüzde 25-30’unu vergi olarak devlete geri veriyoruz. Bunun tam tersi yapılmalı. Yani özel sektörün SGK’lı hastalara bakma konusunda kapasitesi yeterliyse hasta devlete gönderilmemeli. SUT’ta bir değişiklik yapılacaksa, bu şekilde olmalı.”

Hürriyet

 

Editör: TE Bilişim