Geçtiğimiz hafta Silivri'de patlayan 'Noter Tasdikli Torpil' haberi ülke gündeminede  oturdu. Türk Eğitim Sen'in belgeleriyle ortaya koyduğu skandala Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz el koydu. Bakan Yılmaz, soruşturma açılması konusunda talimat verirken, konuyu bizzat takip edeceğini de ifade etti.

SKANDAL NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTI?

Milli Eğitim Bakanlığı 3-21 Temmuz 2017 tarihleri arasında yönetici adaylarıyla sözlü mülakat yaptı. Mülakatlar devam ederken Türk Eğitim Sen 9 Nolu Şube Başkanı Enver Demir'e bir ihbar listesi geldi. Adı geçen listenin Eğitim Bir Sen tarafından hazırlandığı ve yönetici adaylarının alacağı puanların önceden verildiği, bu torpil listesinin de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderildiği iddia edildi. İhbar listesi eline ulaşan Enver Demir, 30 Haziran 2017 tarihinde notere giderek torpil listesini tasdik ettirdi.

PUANLAR ÖNCEDEN BELİRLENMİŞ

Bakanlık tarafından yapılan yönetici mülakat sonuçlarının açıklandığını ve sonuçların kendilerine gelen torpil listesiyle büyük ölçüde aynı olduğunu belirten Demir, "Bize bir ihbar geldi Haziran ayının sonlarında. Diyor ki, “İlçelerin hepsinde hangi adayın kaç puan alması gerektiğini Eğitim Bir Sen listeliyor, bu listeler Milli Eğitim Müdürlükleri vasıtasıyla mülakat komisyonuna iletilecek ve puanlar tanzim edilecek”… Yani puanlar önceden belirlenmiş.

RESMİ SONUÇLAR İLE GÖREVLENDİRME LİSTESİ AYNI

Biz buna inanmak istemedik. 15 Temmuz darbe girişimi, Yenikapı ruhu, ülkenin bekasıyla ilgili insanların bir araya gelmesi ve hassasiyet gelişmesi anlamında yetkililerin bu tür düzenbazlık içerisine gireceğini düşünmedik. Ancak elimize gelen ihbarı değerlendirerek yönetim kurulu kararıyla 30 Haziran’da notere kararı ve listeyi tasdik ettirdik. Mülakatlar bittikten sonra sonuçlarıyla karşılaştırdık. Aldığımız sonuçlarla, notere onaylattığımız sonuçlar yüzde 99’a yakın uyuştu. Birkaç etkisiz uyuşmazlıklar var, bu bir şey ifade etmiyor. İyi hesaplanmış, dizayn edilmiş, atamalar hesaplanarak puanlanmış ve mülakat komisyonlarında resmilendirilmiş" demişti.

Editör: TE Bilişim