31 Mart seçimlerinin üzerinden bir hafta geçti ve Silivri’nin yeni belediye başkanı MHP’li Volkan Yılmaz yarın mazbatasını alarak koltuğuna oturacak.

Yeni dönem Silivri için hayırlı uğurlu olsun…

Türkiye’de 16 Nisan 2017 öncesinde uygulanan parlamenter sistem açısından bir benzetme yapacak olursak; Volkan Yılmaz Silivri’nin yeni başbakanıdır.

Ancak bu başbakan, tek parti hükûmetinin değil, bir koalisyon hükûmetinin başbakanıdır. (Azınlık hükûmeti diyemiyorum çünkü AK Partililer’in fiilen yürütmenin içerisinde yer almak isteyeceklerini düşünüyorum)

MHP’li Volkan Yılmaz, belediye başkanı seçilmiş olmasına rağmen belediye meclisinde kendi partisinden sadece 4 isim var. Cumhur İttifakı kapsamındaki 14 belediye meclis üyesinden geri kalan 10’u AK Partili.

Yine toplam 31 üyeden oluşan Silivri Belediye Meclisi'nin geri kalan 13’ü CHP biri de İYİ Partili

Bu da Yılmaz’ın riyasetini tek başına yürütebilmesine olanak tanımıyor.

Yılmaz’ın belediye başkanlığı “şimdilikMHP ve AK Parti’nin ayakları üzerinde duruyor. Bu da (C 13 norm kadro sisteminden dolayı) dört memur ve iki siyasi başkan yardımcısı ile çalışabilme olanağı sağlıyor.

AK Parti’nin Volkan Yılmaz’dan kaç adet başkan yardımcılığı istediği ise şimdilik bilinmiyor.

Benim duyum ve değerlendirmelerim; iki adet siyasi başkan yardımcısı kadrosundan birinin AK Partili diğerinin de MHP’li birer belediye meclis üyesi tarafından doldurulacağı şeklinde.

Geride kalan dört adet memur başkan yardımcısı kadrosunun bir veya iki tanesinin de MHP Genel Merkezi tarafından Silivri’ye gönderilecek olan tecrübeli bürokratlar tarafından işgal edileceğini düşünüyorum.

Geçmiş yıllardaki çalışmalarla ilgili olarak kurum hafızasının silinmemesi ve koordinasyonun aksamaması açısından başkan yardımcısı Emine Tarin bir süre daha görevine devam edebilir.

MHP Genel Merkezi, en gözde belediyeleri olan Silivri Belediyesi’nin bir bölümüne mutlaka Silivri dışından kendi kadrolarını yerleştirmek isteyecektir.

Her şeyin yereline ve kendine münhasır olmasına alışkın olan Silivri halkı için bu durumun çok da memnuniyet verici olacağını söyleyemem.

Her ne kadar bu kadroların kalitesi “yerli” olmasından çok daha fazla önem taşıyacak olsa da Silivri halkının özellikle belediye binası içerisinde “dışarından gelen atanmış yöneticiler”e pek sıcak bakmayacağını da tahmin edebiliyorum.

Silivri’de benimsenen bir kültür var. Ve bu kültürle çelişecek uygulamalar toplumla belediye yönetimi arasında “kan uyuşmazlığı”na sebep olabilir.

Mevcut birim müdürlükleri açısından kaç müdür değişikliği yapılacağı ve kimlerin gidip kimlerin kalacağı ve hatta gidenlerin yerine kimlerin geleceğini tahmin edebilmek ise şimdilik benim açımdan mümkün değil.

Bunu yapmak “müdür toto” oynamaya benzer ki bu da gazetecilik ciddiyetiyle bağdaşmaz diye düşünüyorum.

Sonuç olarak, Silivri Belediyesi’nin yeni yöneticileri bu dönemde hem Silivri halkını, hem MHP tabanını, hem AK Parti'yi, hem de MHP Genel Merkezi’ni tatmin edebilmek durumunda.

Volkan Yılmaz’ın işi bir hayli zor olacak…