AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında İstanbul’da görev yapan 25 ilçe başkanına; "önümüzdeki aylarda yapılacak olan ilçe kongrelerinde aday olmayacaklarını" tebliğ etti.

Bu isimler arasında Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu da var…

Şimdi burada irdelenmesi gereken önemli iki konu var.

Bunlardan birincisi; AK Parti’nin bir türlü özümseyemediği demokrasi kültürü…

Rıfat Kutlu’nun göreve devam edip etmemesi elbette AK Parti’nin kendi iç sorunu. Ancak bunun yolu “sen kongrede aday olamazsın, biz sadece falanca ismin aday olmasını uygun gördük” demek olamaz ve olmamalı.

Tebligat demokrasisi; demokrasi değildir…

Diğer bir konu da gazeteci meslektaşlarımızın bu konu ile ilgili haberleri yaparken terminolojiyi yanlış kullanıyor olmaları.

Birçok yayın organında “Rıfat Kutlu görevden alındı” cümlesi içeren haberler yayımlandı.

Bu yapılan işlem görevden alma değildir…

İlçe kongresi günü görev süresi dolacak olan Kutlu, zaten o güne kadar görevinin başındadır. Kendisine sadece “görev süresinin uzatılmayacağı” hususu AK Parti gelenekleri doğrultusunda tebliğ edildi.

Görevden alma ise; görev süresi henüz dolmayan birisinin yetkilerinin alınarak işten el çektirilmesi suretiyle gerçekleşir.

Dolayısıyla burada Rıfat Kutlu’nun görevden alındığını (!) iddia etmek doğru bir tanımlama olmaz.

Tabi mecâzi anlamda bir yorum katarak “bu da bir tür görevden alınmadır” diyenler de var.

Ancak bir gazeteci haber yazarken; haber dilinde mecâzi anlam veya yorum kullanamaz. Mecazi anlam, benzetme ve yorumlamalar sadece köşe yazıları ve makalelerde olur.