Silivri Belediye Meclisi’nin 10 Nisan 2015 Cuma günü yapılan oturumunda 2014 yılı faaliyet raporu görüşülerek oylandı.

AK Parti Grubu’nun ret vermesine rağmen CHP’lilerin sayıca üstünlüğü karşısında oy çokluğuyla kabul edilen faaliyet raporu öncesinde yer yer tartışmalar yaşandı. AK parti Grubu adına söz alan Rıfat Kutlu, faaliyet raporunu eleştirdi.

Rıfat Kutlu’nun konuşma süre tartışmasıyla başladı. Kendisine verişen 5 dakikalık konuşma süresini az bulan Kutlu, daha uzun sürenin 10 dakikaya çıkartılmasına da itiraz ederek daha uzun konuşacağını söyledi.

Kutlu, konuşmasında özetle şunları söyledi:


Faaliyet raporu adından da anlaşılacağı üzere belediyenin bir yıllık faaliyetlerinin anlatıldığı rapordur. Ben Silivri belediyesi Meclis Üyesi olarak belediyenin 2014 yılı faaliyetlerini kendi kafamda canlandırdığım zaman herhalde elime 4-5 sayfalık bir rapor gelir diye düşündüm. Ancak Sayın Başkan 146 sayfalık bir rapor çıkardı karşımıza. Öncelikle elimizde iki ayrı rapor var. Biri faaliyet raporu, değeri de denetim komisyonu raporu. Ancak raporların içerisindeki verileri ve rakamları gördüğümüz zaman ne derece ciddiyetsiz olduğunu anlıyoruz. Silivri Belediyesi Denetim Komisyonu Raporu’nu incelediğimiz zaman; rapor içerisindeki çeşitli maddelerin sonuçlarının birbirleri ile iç içe geçerek karıştırılmış olduğunu görüyoruz. (Rıfat Kutlu burada örnekler veriyor) Bu da işin ne kadar ciddi yapıldığını bize gösteriyor.


YAZIKLAR OLSUN DİYORUM

Faaliyet raporuna baktığımız zaman da engelli yavrularımıza “özürlü” diyen, Müslümanların kutsal ramazan bayramı için de “şeker bayramı” ifadesi kullanan bir zihniyet ve düşünce tarzı tarafından hazırlandığı görülüyor. Bu ifadeleri kullanan arkadaşlara da tabiri caizse “yazıklar olsun” diyorum.


60 TRİLYONLUK HESAP SAPMASI VAR

Silivri Belediyesi Faaliyet Raporu’nda 2014 yılı tahmini bütçe 149 trilyon. Buna karşılık belediyenin kasasına giren bütçe ise 91 trilyon. Arada 60 trilyonluk bir hesap sapması var. Bu aradaki açığın sebebinin, rapordaki açıklamasına baktığımız zaman da Silivri Belediyesi’nin başta kira gelirleri olmak üzere bazı kalem gelirlerini tahsil edememesi göze çarpıyor. Tabi işin bir de gider kısmı var. Yine faaliyet raporu içerisinde yüzde 61’de kalan gelire rağmen 2014 yılında sadece personel giderlerindeki artışın yüzde 120 olduğunu dikkat çekiyor. Yine Silivri Belediyesi’nin banka faizlerine olan giderinin de 2014 yılı içerisinde yüzde 137 oranında artış gösterdiği görülüyor. Buna benzer birçok gider kaleminde ciddi artışlar söz konusu. SİLKENT Borç içerisinde yüzüyor. Bu tabloya baktığımız zaman dua mı yoksa beddua mı etmek lazım bilemiyorum.


NE ÇOK İŞ YAPMIŞLAR

Şimdi bu durum karşısında Silivri Belediyesi bu gider kalemlerindeki artışı gerçekten hizmet üreterek mi yapmış faaliyet raporu kitapçığında bunun cevaplarını görüyoruz. Yağmur suyu kanallarını yüzde 2 oranında arttırmak gibi ciddiyetsiz cevaplar görüyoruz burada.


BU KADAR BÜTÇE NEREYE HARCANDI

Diğer taraftan Silivri Belediyesi’nin gerçekleştiremediği hizmetlere bakıyorum; bu kadar bütçenin nereye harcandığını anlayamıyorum.


ALINLARINDAN ÖPERİZ

2014 yılında Silivri Belediyesi olarak önceden söz verip gerçekleştirdiğiniz bir proje gösterin biz herkesten önce kalkıp alnınızdan öperiz. 

Editör: TE Bilişim