AK Parti Silivri İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Yüzme Suyu Takip verilerine göre Silivri’de deniz suyunun temizliğine dikkat çekerek, İBB ve İSKİ’nin Silivri’ye yaptığı dev yatırımlar ve arıtma tesisleri ile Silivri sahillerinde %70’lik bir artış ile yüksek oranda deniz suyunun temiz ve yüzülebilir hale geldiğini açıkladı.

Silivri de deniz suyu temizlik oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Bozoğlu, www.yuzme.saglık.gov.tr web adresinden bütün vatandaşlarımızın temizlik oranlarını takip edebileceğini belirtti.

PAKET TİP ARITMA TESİSLERİMİZDEN ÇIKAN SU TARIMDA KULLANILABİLİR ÖLÇÜDE

İBB tarafından İSKİ mağrifeti ile Büyükçavuşlu, Kadıköy ve Büyükkılıçlı mahallelerinde yapımı tamamlanan Paket Tipi Atıksu Arıtma tesislerinde arıtılan suların bölge tarımında kullanılabilecek temizlikte olduğunu da söyleyen Başkan Bozoğlu, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu; “Büyükçavuşlu mahallemizde 1000 m³/gün 5000 kişi kapasiteli, Kadıköy mahallemizde 800 m³/gün 4000 kişi kapasiteli ve Büyükkılıçlı mahallelerinde bulunan artıma tesisimiz 400 m³/gün 2000 kişi kapasite ile su arıtması yapıyor. Danamandıra’da ki tesisimiz de çok yakın bir zamanda hizmete girecek. Bu tesislerimiz de arıtılan atık sular temiz bir şekilde derelere tekrar salınıyor. Derelere salınan temiz su, çiftçilerimizin tarımda kullanabileceği ölçüde temiz.   

İBB’NİN SİLİVRİ'DEKİ DEV YATIRIMLARI İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSLERİ

Bunların yanı sıra denizlerimizin temizliğinde en büyük etkenlerden biride İleri Biyolojik Atıksu Arıtma tesislerimiz. İBB Belediyemizin Silivri’mize yaptığı dev hizmetlerin en büyüklerinden olan İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri sayesinde önceki yıllara göre deniz suyu kirlilik oranı neredeyse sıfıra indi. Silivri Merkez Mimarsinan Mahallemizde ki İleri Biyolojik Arıtma Tesisimiz şu anda 73.000 m³ /gün ile 350.000 kişilik nüfusa hizmet veriyor. Tesis, atık suları ileri biyolojik olarak arıtıp, karbon, azot ve fosfor giderimi gibi ileri arıtma yöntemleriyle arıttıktan sonra alıcı ortama veriyor. Silivri Merkez İlçesi ve civarında bulunan Ali Paşa, Cumhuriyet, Fatih, Gazitepe, Mimarsinan ve Piri Mehmet Paşa Mahalleleri’ndeki atık sularımızı arıtıyor. Silivri merkez, Fener Köyü, Alipaşa ve Gazitepe Kolektörlerinden toplanan atık suyun, Silivri İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisinde arıtılarak alıcı ortam olan Marmara Denizi’ne temiz bir şekilde deşarj ediliyor. Selimpaşa Mahallemizde faaliyete giren 70 bin m³ kapasiteli ve yaklaşık 300 bin nüfusa hizmet veren ileri biyolojik arıtma tesissimizin, nihai günlük kapasitesi 400 bin m³, hizmet vereceği nihai nüfus ise 1 milyon 830 bin kişi olacak.  Bu tesisimiz de 4 ana toplama tüneli vasıtasıyla atık sular Selimpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine iletilmektedir. Burada biriken atık sular tesiste ileri biyolojik olarak arıtıldıktan sonra derin deniz deşarjı ile sahilden 1690 metre açığa ve eksi 35 metre derinliğe deşarj edilmektedir.

Selimpaşa, Kavaklı ve Ortaköy’ün daha önceden doğrudan Marmara denizine akan atıksularını arıtarak temiz bir şekilde Marmara denizimize ulaştırmaktadır. Çanta Mahallemizde bulunan İleri Biyolojik Arıtma Tesisimiz ise 52.000 m³/gün kapasite ile 250.000 kişilik nüfusa hizmet vermektedir. Tesis, atıksuların tamamını azot ve fosfor giderimlerine kadar arıtıp, atıksuları çevreye zararsız hale getirdiği gibi yine deniz suyu temizliğine de önemli katkı sağlamaktadır. Buradaki tesisimizin hayata geçmesiyle Çanta Deresi vasıtasıyla bölgeden Marmara Denizi’ne atıksu girişi son vererek, Çanta ve Gümüşyaka sahillerini daha kaliteli ve daha temiz deniz suyu kalitesine kavuşturmuştur. İstanbul’umuzun Batı Marmara kıyılarındaki gözde yazlık mekânlarından olan, Çantaköy ve Gümüşyaka Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri bu bölgelerden kaynaklanan atıksuların sahilleri kirletmesini önlemekte önemli bir hizmet veriyor.  Çantaköy İleri Biyolojik Artıma Tesisimiz, kapsamlı iyileştirmelerden sonra günde maksimum 3.500 m³ atıksu arıtır duruma gelmiştir. Gümüşyaka tesisi ise 2007 yılında İSKİ’ye devredildikten sonra hizmete alınmış ve maksimum 2.550 m³/gün atıksu arıtmaktadır.

SİLİVRİ’YE EN BÜYÜK HİZMETİ BİZ YAPTIK VE YAPIYORUZ

Paket tipi atık su arıtma tesisleri, ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri, dere ıslah çalışmaları, alt yapı, yol bakım ve onarım çalışmaları, doğalgaz çalışmaları ve daha sayamayacağımız dev bütçeli birçok hizmetle Silivri’mizin ve evlatlarımızın geleceği için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Değerli hemşerilerim Silivri’ye yaptığımız arıtma sistemlerinin maliyeti yaklaşık 270 milyon civarında. Daha bunun dere ıslah çalışmaları vs. leri var. İBB’nin bugüne kadar Silivri’mize yaptığı yatırım 1 Milyar lirayı geçti. Silivri Belediyesi işten çok boş laf üretirken, Silivri’ye en büyük hizmeti biz yapıyoruz. Bizim yaptığımız hizmeti Silivri Belediyesi 200 milyon bütçe ile hiç maaş ödemese, hiçbir masraf yapmasa 10 yıl da yapamaz. Bu işler boş yatırımlarla, gereksiz veya hayali projelere borçlanmakla olmuyor. İcraatla oluyor. Artık Silivri halkı da biliyor ki; Belediyecilikte, vatandaşa hizmette AK Parti’nin işi.  Önümüzde ki seçimde Silivrili hemşerilerimiz, emaneti ehline verecek ve Silivri hak ettiği hizmete ve değere kavuşacak. Bu vesile ile İBB Başkanımız Sayın Mevlüt Uysal beyefendiye ve Silivri’mize hizmet eden İBB’nin bütün kurum ve kuruluşlarına, emektar personellerimize yine Silivri halkı adına çok teşekkür ediyorum.  Her şey Silivri için.

Editör: TE Bilişim